Na području srednje Bosne i Bosanske krajine nizom aktivnosti obilježava se 25 godina od formiranja Armije RBiH i 23 godine od formiranja 7. korpusa ARBiH.

Centralni događaji upriličeni su ove subote u Travniku. U podne je na Centralnom šehidskom mezarju položeno cvijeće i proučena fatiha, a nakon toga na musali Centralnog šehidskog mezarja proučen je jasin.

U Velikoj Sali Centra za kulturu općine Travnik, Svečanu akademiju je svojim obraćanjem otvorio predsjednik OO za obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH i formiranja 7. Korpusa, premijer SBK Tahir Lendo, koji je kazao da je Svečana akademija kruna svih dosadašnjih aktivnosti koje su održane proteklih mjesec dana, on se ovom prilikom zahvalio svim članovima OO, Temeljnim boračkim organizacijama, porodicama šehida, RVI, demobilisanim borcima, nosiocima ratnih priznanja,Muftijstvu, MIZ-a, imamima, MUP-u, sponzorima , svm učesnicima i medijima.

f

Ratne zastave su na Svečanoj sjednici predane zamjeniku komandanta 7.Korpusa ARBiH generalu Fikretu Ćuskiću, koji je ovom priliko kazao da bi Monografija 7. Korpusa trebala biti gotova u naredne dvije godine.

Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić zahvalio se ljudima koji su dali živote za odbranu BiH, te dodao da je Travnik bio mjesto koje je odgovorilo nabolje što je moglo kada je zaista bilo teško, i da je kroz ovaj grad prošlo 25 hiljada izbjeglica…

Ove subote u Travniku bila prisutna i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, koja je kazal da je počašćena i sretna što prisustvuje ovoj svečanosti, te da je ponosna što je bila član 7.Korpusa ARBiH.

Posebni gost Svečane akademije ove subote bio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

aaa

U okviru  aktivnosti obilježavnja 25 godina od formiranja Armije RBiH i 23 godine od formiranja 7. korpusa ARBiH, prije Svečane akademije, u holu Centra za kulturu upriličeno je uručenje nagrada za najbolje likovne i literarne radove, a  Svečanu akademiju svojim nastupima su uveličali hor Elči Ibrahim pašine medrese, hor Centra za kulturu,  orkestar Mješovite srednje škole Travnik kao i recitatori.

www.tntportal.ba

foto: FENA i tntportal.ba