SDA Travnik je svojom informacijom od 16.7.2020. godine istinito upoznala javnost tj.sve građane općine Travnik o problemima u radu Općinskog vijeća.

Očito je da ta istina izaziva reakciju kod dijela rukovodstva HDZ-a, koji pokušava uvući SDA i građane općine Travnik u svoju već poznatu konstrukciju pred svake izbore sa krajnjim ciljem mostarizacije Travnika.

SDA Travnik uvijek nastupa sa aspekta istine, u provođenju Ustava, zakona i podzakonskih akata u interesu svih građana općine.

Istina je da Općinsko vijeće ne radi i da je svaka sjednica iznuđena pod pritiskom od strane SDA i stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća je profesionalni uposlenik i dužna je svoj posao obavljati profesionalno u skladu sa Statutom Općine. Neodgovorno je da radi izvan statutarnih ovlaštenja, jer je Općinsko vijeće  mjesto gdje se rješavaju sva pitanja od interesa za građane općine Travnik.

SDA Travnik poštuje hrvatski narod i sva prava hrvatskog naroda i nikada ga nije nazvala, kako to HDZ želi nametnuti, „manjinom“.

Poštujemo sve vjerske zajednice u BiH, a to smo i pokazali  kroz davanje saglasnosti za potpis  „ugovora“ sa svim vjerskim zajednicama i državom, dok HDZ BiH još uvijek to nije učinio u odnosu prema Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Napominjemo, da nikada nismo bili  protiv povrata katoličkog školskog centra Vrhbosanskoj nadbiskupiji, ali smo bili protiv izbacivanja 1.000 učenika na ulicu, zajedno sa njihovim profesorima i to nećemo dozvoliti.

SDA je uvijek podržavala rješavanja ratnih zločina, podržavala povratak i obnovu i riješila pitanje vodovoda Maljine, struje za Orašac, posredovanjem Općine i Općinske službe za obnovu i povratak koju veoma dobro vodi pomoćnik načelnika iz reda hrvatskog naroda.

Dio rukovodstva HDZ Travnik treba da odrade svoj dio obaveza prema obećanjima datim našim građanima.

Kada se spominju javne ustanove, ravnatelji (direktori) istina je da su samo problemi u zakonitom poslovanju. Tamo gdje HDZ Travnik predlaže i ima kadrove stvaraju se gubici i ne radi se u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

S obzirom na to da imamo osjećaj odgovornosti, ne možemo to dopustiti, jer uvijek nastojimo biti dijelom rješenja.

SDA Travnik poštuje sve političke stranke pa i HDZ Travnik. Uvažavamo vaše političke stavove i tražimo da u interesu svih građana, umjesto medijskkih prepucavanja, vratite politiku u klupe Općinskog vijeća.

Kada je u pitanju mostarizacija Travnika SDA ima poznati stav: “Građani općine Travnik će odlučiti o statusu Travnika“.

Travnik nije slučaj, općina je jedinstvena društveno-politička zajednica svih njenih građana.

Borit ćemo se svim zakonskim sredstvima za očuvanjem jedinstvene općine, demokratske općine i općine prosperiteta za sve njene građane.

Pozivamo HDZ Travnik da nastavi raditi u Općinskom vijeću Travnik i takođe nastavi graditi slogu i suživot na području naše općine.

 

S poštovanjem!

 

U Travniku: 21.7.2020.g.

 

SLUŽBA INFORMISANJA

SDA TRAVNIK