150114127.4_xl-400x248

Predsjedništvo SDA, na današnjoj sjednici, najoštrije je osudilo gnusni teroristički napad na redakciju lista Charlie Hebdo u Parizu 07. januara 2015. godine. SDA daje punu podršku odlučnoj i beskompromisnoj borbi protiv terorizma. Eventualne kolizije u shvatanju slobode izražavanja i zaštite vjerskih svetinja i simbola se ne mogu rješavati nasiljem već dijalogom i drugim demokratskim sredstvima. Vršiti teroristički čin pozivajući se na vjeru predstavlja u osnovi terorizam protiv same vjere. Napad na ljudski život i dostojanstvo je negacija svake istinske vjere.

Predsjedništvo SDA je prihvatilo informaciju o implementaciji izbornih rezultata i zahtijeva da se što prije zakaže sjednica Doma naroda FBiH kako bi se imenovali predsjednik i potpredsjednici Federacije, a zatim i mandatar Vlade FBiH. Također, očekujemo da se do kraja sedmice okonča procedura imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH od strane Predsjedništva BiH.

SDA najoštrije osuđuje pokušaje pojedinaca i političkih snaga u BiH da se kroz kompromitaciju istaknutih komandanata Armije BiH i funkcionera iz vrha SDA, zaustavi formiranje strukture vlasti u BiH, destabiliziraju dogovorene koalicije, a time destabiliziraju i prilike u zemlji. Krajnji cilj ovih retrogradnih snaga (SNSD, SBB i Mirsad Kebo) je izjednačiti zaraćene strane, baciti sjenu na sam karakter borbe koju su vodile patriotske snage u BiH i staviti stigmu islamskog radikalizma na bošnjački narod koristeći talas rastuće islamofobije u svijetu.

Predsjedništvo SDA upućuje čestitke novoizabranoj predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i želi joj uspješan mandat. Očekujemo da se odnosi između naše dvije zemlje odvijaju na bazi međusobnog uvažavanja i poštivanja. Smatramo da je odmah potrebno pristupiti rješavanju otvorenih pitanja između naših zemalja kao što su ugovor o državnoj granici, ugovor o prolazima do Luke Ploče i kroz Neum, rješavanje pitanja imovine BiH, prava radnika iz BiH koji su radili u R Hrvatskoj do početka rata i slično. BiH će poštovati suverenitet Republike Hrvatske i neće se miješati u njene unutarnje stvari, ali se očekuje isto takvo ponašanje i s druge strane. Pitanje organizacije BiH i ustavnih reformi nije pitanje naših susjeda već isključivo unutrašnja stvar BiH.

Predsjedništvo SDA pozdravlja i podržava utvrđeni Prijedlog izjave Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih snaga u BiH, za preduzimanje neohodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji. Ova Izjava predstvlja važan korak u procesu pridruživanja BiH u EU. Pozivamo i druge političke stranke da podrže izjavu o neopozivoj opredijeljenosti reformama kako bi BiH mogla aktivirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Predsjedništvo SDA poziva državne intsitucije da se još jedanput razmotri prijedlog Ugovora o državnoj granici sa Crnom Gorom u području Sutorine. Prije usvajanja bilo kakvih odluka kako u pogledu Ugovora, tako i u pogledu predložene Rezolucije u Parlamentu BiH. Nužno je napraviti sveobuhvatnu ekspertnu analizu iz koje bi bile jasno vidljive posljedice bilo kakvog postupanja po interes BiH i njene međunarodno priznate granice.

Kadrovska pitanja:

Predsjedništvo SDA je donijelo odluku da kandidat za premijera Vlade F BiH bude Fadil Novalić, dipl.ing.mašinstva iz Gradačca.

Kandidatkinja za potpredsjednicu Federacije BiH je Melika Mahmutbegović, specijalista opće hirurgije iz Bugojna,

Kandidati za delegate u Dom naroda PS BiH su Safet Softić, Halid Genjac i Sead Kadić.

Za predsjednika Kluba poslanika SDA u Parlamentu FBiH predložen je Ismet Osmanović, a za zamjenika Safet Kešo.

Za potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH kandidiran je Jasenko Tufekčić.

Kandidat za predsjednika Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH je Osman Ćatić.

Predsjedništvo SDA je dalo saglasnost za mandatara Unsko-sanskog kantona Izudina Saračevića i premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića.

Predsjedništvo SDA traži od Vlade FBiH da se zaustavi proces imenovanja direktora Kliničkog centra Univeziteta u Sarajevu, te primijeni moratorij na sva dalja  imenovanja.