Prije 27 godina na današnji dan u Ahmićima se dogodio pokušaj lokalnog genocida jer je cilj bio potpuno istrebljenje civilnog stanovništva, rekao je danas predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je prisustvovao obilježavanju tog zločina nad Bošnjacima.

Kako je dodao, tada je ubijeno 116 osoba među kojima su bile i žene, a najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba i najstarija osoba je imala gotovo 90 godina. Međutim, i 27 godina poslije direktni počinioci zločina nisu procesuirani nego samo neki od njih su procesuirani po komandnoj odgovornosti.

Imamo dug prema stanovništvu u Ahmićima, a to je da se ti direktni izvršioci identificiraju i kazne te da se tijela ubijenih pronađu i pokopaju. Još uvijek tridesetak tijela nije pronađeno – kazao je Izetbegović.

Važno je, napominje, imati odnos prema žrtvama i počiniocu podsjećajući na odnos Hrvatske prema haškom osuđeniku Dariju Kordiću te je Izetbegović ocijenio da bi i lokalna zajednica u Vitezu trebala imati drugačiji odnos i prema žrtvama, ali i općenito prema stanovništvu Ahmića.

Obzirom da to izostaje već decenijama, Federalna vlada odnosno Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica moralo bi pokazati više brige prema Ahmićima – zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Taj zločin protiv čovječnosti Džaferović je nazvao genocidom nad stanovnicima Ahmića te dodao da će se uvijek boriti za istinu i za pravdu.

Jako boli i stanovnike Ahmića i stanovnike BiH činjenica da još uvijek sva tijela nisu pronađena i dostojanstveno ukopana i da direktni izvršioci uopće nisu odgovarali – istakao je Džaferović.

Naglasio je da posebno boli što oni koji su osuđeni pred Haškim tribunalom, a koji su rukovodili tom operacijom, danas imaju ‘društveni tretman’ kakav ne bi smjeli imati, jer se slave i ukazuju im se počasti.

Porodice ubijenih stanovnika Ahmića i danas su upozorili da se i dalje traga za tijelima 29 ubijenih, kao i da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Danas su u Amićima bili prisutni potpredsjednica FBiH dr. Melika Mahmutbegović, predsjednik KO SDA SBK Asim Mekić, te premijer Vlade SBK Tahir Lendo.

FENA/Agencija DAN